ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία έστειλε το Barbaros στη Μόρφου

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με την Κύπρο προχωρά η Τουρκία. Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αντίποινα για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία αποφάσισε να στείλει το Barbaros στον κόλπο της Μόρφου.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το ερευνητικό σεισμογραφικό πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου και βρίσκεται σε πορεία για τον κόλπο Μόρφου, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες ως αντίδραση στην γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για «απόβαση στη Μόρφου», παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

Ο Τούρκος υπουργός Eνέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η επομένη αποστολή του Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο βήμα μας να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για εμάς είναι σημαντική. Εμείς το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου», δήλωσε.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης, προχώρησε σε ανακοίνωση για αποστολή φρεγάτας στην περιοχή των ενεργειακών ερευνών. Συγκεκριμένα, η φρεγάτα Γκιοκτσέαντα θα πλεύσει στην περιοχή των ερευνών και θα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου «West Cappela», που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

(Visited 9 times, 1 visits today)