ΓΕΥΣΕΙΣ

Πού οδεύει η παγκόσμια παραγωγή κρασιού;

Παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού προβλέπεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών λόγω των τρομερών παγετών που έπληξαν τις μονάδες παραγωγής κρασιού της Ευρώπης νωρίτερα αυτό το έτος.

Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση του Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), η παγκόσμια παραγωγή οίνου θα μειωθεί σε 246,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2017, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Πού οφείλεται η πτώση στην παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη

Η προβλεπόμενη πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους τρομερούς παγετούς και τον καύσωνα που έπληξαν τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία (και στην πραγματικότητα την ευρύτερη Ευρώπη) αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι τρεις χώρες είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οίνου παγκοσμίως και οι τυχόν απώλειες που υφίστανται εκεί έχουν άμεσο και δραστικό αποτέλεσμα στις συνολικές στατιστικές για την παγκόσμια παραγωγή οίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ήδη ότι αναμένει ότι η παραγωγή στην Ευρώπη θα είναι η χαμηλότερη 36 ετών, ενώ ο OIV εκτιμά ότι η Ιταλία θα υποστεί μείωση 23%, η Γαλλία θα μειωθεί κατά 19% και η ισπανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 15%.

Η Ριόχα ανέφερε πρόσφατα ότι η συνολική παραγωγή της είναι πιθανό να είναι 359 εκατομμύρια κιλά – μικρότερη από την κανονική συγκομιδή λόγω παγετού και ξηρασίας.

Η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως

Σε όλο τον κόσμο υπήρχαν κάποιες δύσκολες συγκομιδές όπως στη Νέα Ζηλανδία το τρέχον έτος, αλλά πίσω στην Ευρώπη, η Βουργουνδία απόλαυσε μια «κανονική» συγκομιδή και η συγκομιδή στη Νότια Αφρική φαίνεται επίσης να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το κανονικό και, παρά τις τρομερές πυρκαγιές, η Καλιφόρνια δείχνει ένα καλό μέγεθος και εξαιρετική ποιότητα, ενώ στην Αυστραλία αναφέρθηκε αύξηση κατά 5% από ό, τι το 2016 και τρίτο συνεχές έτος όπου αυξήθηκε η ποσότητα.

Η ποιότητα είναι πολύ απίθανο να επηρεαστεί εμφανώς από τη μειωμένη σοδειά. Παρόλο που πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες χτυπήθηκαν από παγετό και χαλάζι στις αρχές του έτους, η υπόλοιπη περίοδος καλλιέργειας πέρασε με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες και σε τέτοιες περιπτώσεις μια μικρή σοδειά οδηγεί συχνά σε κρασιά υψηλής ποιότητας αλλά σε απογοητευτικές ποσότητες.

Τα οριστικά μειονεκτήματα της πτώσης της παραγωγής στη Γαλλία και αλλού είναι η πίεση που θα εξακολουθήσει να ασκεί στους μικρούς παραγωγούς που έχουν υποστεί διαδοχικές απώλειες τα τελευταία χρόνια, ενώ θα είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί σημαντική αύξηση της τιμής των εν λόγω οίνων των περιοχών που πλήγησαν σκληρά το 2017.

Η Rabobank δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που τονίζει τη συνεχιζόμενη συμπίεση στην αγορά bulk οίνου λόγω των μικρών συγκομιδών το 2016 και τώρα το 2017.

(Visited 5 times, 1 visits today)