ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάηκαν τα Εξάρχεια μετά την πορεία μνήμης

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια και η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, μετά το τέλος της πορείας μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις και είκοσι πέντε προσαγωγές.

Ομάδες ατόμων, που φορούν κουκούλες και κράνη, πετούσαν κατά διαστήματα πλέον, βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Σολωμού και Τζόρτζ, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης.

Επίσης, κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, και έβαλαν φωτιές, με αποτέλεσμα να έχουν καεί τρία αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα στις οδούς Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη και Τοσίτσα. Επίσης, έχουν προκληθεί ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών και προσόψεις καταστημάτων.

Tα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20:00, αφότου η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Μία ομάδα που βρισκόταν από νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων, έβαλε φωτιές σε κάδους και στη συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη, όπου επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο εκείνο.

Στις 20.15 τα επεισόδια κλιμακώθηκαν, με τους κουκουλοφόρους να εξαπολύουν βροχή από μολότοφ εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στις 22.00, διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο και απομάκρυναν τους ταραξίες από τα πύρινα οδοφράγματα που είχαν στήσει στην Στουρνάρη. Τους καταδίωξαν προς την πλατεία Εξαρχείων, από όπου οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή προς πάσα κατεύθυνση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί εντόπισαν στη οδό Στουρνάρη αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς με βόμβες μολότοφ που είχαν συνδεδεμένα γκαζάκια πάνω τους.

Ένταση προκλήθηκε, λίγη ώρα αργότερα, και με τους εκπροσώπους του Τύπου, όταν τα ΜΑΤ έλαβαν εντολή να απωθήσουν με τις ασπίδες τους δημοσιογράφους και εικονολήπτες.

Η ΕΛ.ΑΣ έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών.