ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αέρα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Ταυτότητα φύλου

Στον «αέρα» βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φίλου, η συζήτηση επί του οποίου είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, παρά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στο άρθρο 3, που τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.

Οι ΑΝΕΛ φρενάρουν το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Και αυτό, γιατί μετά την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το άρθρο για τους ανηλίκους και κατ’ επέκταση τις ρυθμίσεις για τους ενήλικες που περιλαμβάνονται στην ίδια διάταξη του άρθρου 3- η κυβέρνηση χρειάζεται οπωσδήποτε την σύμπραξη και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να υπερψηφιστεί η νομοθετική της πρωτοβουλία.

Οι ΑΝΕΛ επικαλούνται τη διαφωνία τους με την προοπτική να δίδεται η δυνατότητα- υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- και σε ανήλικους από 15 ετών για φυλομετάβαση.

Τροποποίηση στη διάταξη για την αλλαγή φύλου

Για να «περάσει», λοιπόν, η εν λόγω διάταξη και να μην επηρεαστεί από την περί ανηλίκων αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής προέβη σε νομοτεχνική βελτίωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το οποίο περιλαμβάνει και το δικαίωμα των παιδιών από την ηλικία των 15 ετών, αλλά χωρίς να αγγίξει την ουσία το ηλικιακού ορίου, που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη νέα διάταξη του υπουργού, δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο 3 δεν αφορά μόνο τους 15χρονους, αλλά συνολικά τη δυνατότητα και των ενηλίκων να ζητήσουν τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τους.

Είναι το ίδιο άρθρο που προβλέπει να μην είναι έγγαμο το άτομο και την πρόβλεψη ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, ή εξέταση ή ιατρική αγωγή. Είναι με άλλα λόγια ο πυρήνας του σχεδίου νόμου που αν δεν ψηφιστεί, ουσιαστικά καθιστά κενό περιεχομένου το νομοθέτημα.

Κοντονής: Είναι ζήτημα ανθρωπιάς

«Απολύτως αναγκαία» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής την νομοθετική ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ ανήγαγε σε επίπεδο «ανθρωπιάς» την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, μετά τις «συγκλονιστικές μαρτυρίες» των γονέων των έφηβων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση. (διαβάστε εδώ)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε αυτονόητη την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μετά και τις περαιτέρω διευκρινίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «αν η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγει από τα μνημόνια δεν μπορεί να βγει με μια κοινωνία φοβισμένη και κλεισμένη σε στερεότυπα και δοξασίες μεταφυσικές».

Δεν βγαίνουν «τα κουκιά», λέει η ΝΔ

Την πεποίθηση της ΝΔ ότι αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει δεδηλωμένη, και επομένως δεν υπάρχει κυβέρνηση, εξέφρασε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πλήρη απόσταση του «γενικόλογου ιεραποστολισμού«, στον οποίο επιδίδεται εσχάτως ο πρωθυπουργός και των έργων του, που άπτονται της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων.

Ταυτοχρόνως, αντιπαρέβαλε την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ, για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου απέναντι στην κυβερνητική «νομοθετική προχειρότητα» και κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει αυτή ώστε να υπάρξει ρύθμιση του θέματος.

Τη ΔΗΣΥ περιμένει η κυβέρνηση

Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα καταψηφίζει, όπως και η Χρυσή Αυγή αλλά και το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε στις ψήφους και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού οι έξι ψήφοι του Ποταμιού δεν επαρκούν.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά περιμένει να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρόκειται να λάβει τις τελικές αποφάσεις της το πρωί της Τρίτης. σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος.

Η αίσθηση που υπήρχε αρχικά είναι ότι η ΔΗΣΥ θα υπερψήφιζε και το άρθρο- κορμό του νομοσχεδίου που περιείχε όλες τις θεσμικές προϋποθέσεις για την νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου για ανήλικους και ενήλικες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα δεν έχει κλείσει. Η Φώφη Γεννηματά έχει δεχθεί εισηγήσεις για καταψήφιση του άρθρου. Οι υπέρμαχοι της πρότασης αυτής υπενθυμίζουν την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία δεν στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κρεμαστινός, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε σαφές ότι αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει δεν πρόκειται να το ψηφίσει. «Στην καλύτερη περίπτωση θα απέχω από την ψηφοφορία», ενημέρωσε.

Κατηγορηματικά αρνητικός με την ψήφιση της διάταξης για τους ανηλίκους ως έχει εμφανίστηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΔΗΣΥ) ο οποίος ζήτησε για τους ανήλικους στενή ιατρική παρακολούθηση και η οποία απόφαση να ληφθεί κατά την ενηλικίωση τους. Διαφορετικά θα το καταψηφίσει.

Σε μικρή πλειοψηφία ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 144 βουλευτές οπότε στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον ακόμα επτά βουλευτές για να υπερψηφιστεί το άρθρο και στην χειρότερη 12 αν τελικά οι πέντε δικοί του (Δημήτρης Γάκης, Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γενιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης) καταψηφίσουν.

Την ίδια στιγμή δεν είναι δεδομένο ούτε το μαξιλάρι των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών αφού είναι βέβαιο ότι οι δύο πρώην χρυσαυγίτες και ο Νίκος Νικολοπούλος δεν πρόκειται να κάνουν την έκπληξη.

Μοναδική σωτηρία για την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις, είναι να λείπουν πολλοί βουλευτές από την ονομαστική ψηφοφορία- εφόσον αυτή ζητηθεί και γίνει, και έτσι το άρθρο να περάσει με μικρή πλειοψηφία.