OIKONOMIA ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Νέος Πρόεδρος του Eurogroup ο Πορτογάλος Σεντένο

Μάριο Σεντένο

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Μάριο Σεντένο θα διαδεχθεί τον απερχόμενο, Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

«Mε τιμά η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του Eurogroup», δήλωσε ο Μ. Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας που τον ανέδειξε νικητή.

Ο Μ. Σεντένο επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο μέλλον, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης και να οικοδομηθεί μια ευρωζώνη πιο ανθεκτική.

Πρόσθεσε ότι βασικό του καθήκον είναι να διατηρήσει την ενότητα του Eurogroup και να συνεχιστεί η συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ο Σεντένο αναμετρήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών από τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Η ψηφοφορία των 19 υπουργών Οικονομικών διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, στις Βρυξέλλες. Φαβορί ήταν εξ αρχής ο Πορτογάλος, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ισπανίας και θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία.

Είχε επίσης την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Σλοβάκος υποψήφιος Πέτερ Κάζιμιρ, ισχυρός υποστηρικτής της Γερμανίας όσον αφορά στην αυστηρή λιτότητα, εμφανίστηκε αποδυναμωμένος εξαιτίας αμφιλεγόμενων σχολίων του για την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του 2015.

Η Λετονή υποψήφια είναι σχετικά άγνωστη στους συναδέλφους της και ο Λουξεμβούργιος βετεράνος διπλωμάτης Πιερ Γκραμένια, θεωρείτο μια ασφαλής επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των υπολοίπων.

Το τρίτο πρόγραμμα της αξιολόγησης της Ελλάδα θα βρεθεί γρήγορα στην ατζέντα του Eurogroup, καθώς η Αθήνα προσδοκά την επόμενη χρονιά ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, κάτι που η ισχυρή Γερμανία δεν θεωρεί απαραίτητο.

Συγχαρητήρια μηνύματα στον Σεντένο

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU)».

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως προέδρου του Eurogroup, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας στην ανάρτηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο Μάριο Σεντένο έγραψε: «Σε ευχαριστώ φίλε μου. Ας το κάνουμε να συμβεί».

Tον Μάριο Σεντένο συνεχάρησαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τα καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogroup περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της θητείας του Γ. Ντάισελμπλουμ «κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο» πέντε ετών. «Όταν ανέλαβες την προεδρία του Eurogroup, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε ένα είδος υπαρξιακής κρίσης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ήταν καθοριστικός, πολλές φορές σε δραματικές στιγμές, όμως οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν εν πολλοίς, χάρη στη δουλειά του, την υπομονή και την αποτελεσματικότητά του.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι το «success story» της Πορτογαλίας που εξήλθε από το μνημόνιο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτόν.

Ο διευθυντής του ESM σημείωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που θα αναλάβει ο Μάριο Σεντένο, ως νέος πρόεδρος του Eurogroup, είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Το Μάριο Σεντένο συνεχάρη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά παρόλο που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Χαιρετίζουν Σοσιαλιστές και Πράσινοι

Την εκλογή Σεντένο χαιρέτισαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτή είναι μια νίκη για το μέλλον της Ευρώπης και γι’ όλους εμάς που αγωνιστήκαμε για να απαλλαγούμε από την τυφλή λιτότητα» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Αναφερόμενος στον Μ. Σεντένο, σημείωσε ότι «έχει επιτύχει στην εφαρμογή μιας αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής στην Πορτογαλία, στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ανάκαμψη της ανάπτυξης».

«Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αποτελέσει καμπή για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και για ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «επιτέλους ξεπερνάμε την εποχή της τυφλής και ηλίθιας λιτότητας που έχει αφήσει πίσω της ακόμη πιο φτωχές και διχασμένες κοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται πολιτικές που προωθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει επίσης να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωζώνη. Πρέπει να καταστήσουμε τη λειτουργία της πιο διαφανή και δημοκρατική. Η Ευρωζώνη πρέπει επίσης να γίνει πιο ανθεκτική σε νέες κρίσεις. Πρόκειται για κρίσιμες προκλήσεις μπροστά μας. Μαζί, θα τις ξεπεράσουμε», καταλήγει η δήλωση του Τζ. Πιτέλα.

«Έχοντας έναν υπουργό Οικονομικών από το Νότο ως επικεφαλής του Eurogroup, θα βελτιωθεί η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη» ανέφερε από την πλευρά του ο Σβεν Γκίγκολντ, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για την οικονομική και νομισματική πολιτική, χαρακτηρίζοντας τον Μ. Σεντένο ως τον «αντι-Σόιμπλε» μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μ. Σεντένο «έδειξε ότι, μετά τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός». «Η χώρα ανακάμπτει όχι παρά το γεγονός ότι αυξάνει τις συντάξεις και τα εισοδήματα, αλλά χάρη σ’ αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Πράσινοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε «ακόμα ένας υποψήφιος από φορολογικό παράδεισο».

Τέλος, ο Σβεν Γκίγκολντ ανέφερε ότι παρόλο που ο Μ. Σεντένο ήταν μια καλή επιλογή, η υποψηφιότητα της Λετονής Ντάνα Ρεζνίτσε Οζόλα ήταν ακόμα πιο «κατάλληλη». «Η εξουσία στα σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ πρέπει να κατανέμεται εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών» αναφέρουν οι Πράσινοι.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μάριο Σεντένο είναι 51 ετών και καθηγητής οικονομίας, νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς προσχώρησε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το Νοέμβριο του 2015.

Στους οικονομικούς κύκλους, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο του κέντρου ή φιλελεύθερο, λόγω των θέσεών του υπέρ μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.

Σήμερα θεωρείται ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση κάνοντας συμμαχία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα. Ο συνασπισμός της πορτογαλικής κυβέρνησης βασίστηκε στη βούληση να «γυρίσει η σελίδα» από την πολιτική λιτότητας της πρώην δεξιάς κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «φιλικό» και «συμφιλιωτικό». Παράλληλα, θεωρείται το πρόσωπο χάρη στο οποίο η οικονομία της Πορτογαλίας ανέκαμψε, καταφέρνοντας να επανακτήσει ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης που είχαν χάσει οι Πορτογάλοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης.