ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νυκτερινές φωτογραφίες των πιο ηλικιωμένων δέντρων

«Παμπάλαιοι ουρανοί, παμπάλαια δέντρα». Σαγηνευτικός, ο τίτλος του άλμπουμ φωτογραφιών της Beth Moon. Ο νους ταξιδεύει.

Από το 1999, η φωτογράφος διατρέχει μήκη και πλάτη της υφηλίου για να απαθανατίσει το παγκόσμιο άλσος των γέρικων δέντρων. Στην τελευταία της δουλειά που βλέπει το φως της δημοσιότητας, αντιβάλλει τις ανεμοδαρμένες σιλουέτες τους με τον έναστρο ουρανό τη νύχτα, φωτογραφημένο με τεχνική της μεγάλης διάρκειας.

atlastree-720x1080

«Η τεχνική της μεγάλης διάρκειας που χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις φωτογραφίες δίνει έμφαση στο πέρασμα του χρόνου και υπενθυμίζει την ηλικία των δέντρων, η οποία βεβαίως και είναι μεγάλη, αν και, σε σύγκριση με την ηλικία των άστρων στο στερέωμα, δεν είναι παρά το ανοιγοκλείσιμο του ματιού» σημειώνει η Moon, στο βιβλίο της.

elnathtree-720x1080

Οι εξερευνήσεις της Beth Moon την έφεραν σε ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη: φωτογράφισε quiver trees στις απομονωμένες ερήμους της Ναμίμπια, φωτογράφισε μπαομπάμπ στα ξερά τοπία της Μποτσουάνα. Και άλλα, και άλλα?

triangulumtree-720x480

Σε κάθε δέντρο δίνει το όνομα ενός αστερισμού: Άτλας, Λύρα, Ωρίων. Τα συναισθήματα μοναξιάς αυτών των δέντρων υπερχειλίζουν από τις σελίδες αυτού του φωτογραφικού άλμπουμ. Μας οδηγούν σε μονοπάτια στοχασμού στην έννοια του χρόνου.

polaristree-720x480

subratree-720x480